Tandbederf voorkomen bij kinderen

snoepgoedKinderen houden van snoep. Het lekkere zoetigheid en grote hoeveelheden suiker lijken voor kinderen onweerstaanbaar te zijn. Echter zorgen deze er ook voor dat er tandbederf optreedt in het gebit van de kinderen. Dit komt doordat het suiker ervoor zorgt dat er verschillende zuren worden geproduceerd die de tanden en kiezen aantasten.

Het beste is natuurlijk dat je kinderen leert om zo min mogelijk te snoepen. Fruit is bijvoorbeeld een goed alternatief voor snoep die ook suikers bevatten, maar deze zijn minder schadelijk voor het gebit dan de meeste snoepjes.

Om tandbederf te voorkomen bij kinderen kan je hun bijvoorbeeld een appel aanbieden in plaats van een zuurstok. Maar als we eerlijk zijn dan is het niet te voorkomen dat je kinderen ook regelmatig snoepjes te eten krijgen. Immers zullen de andere kinderen in de buurt misschien geen ouders hebben die continu op het snoepgedrag van de jongeren letten.

Slimmer snoepen om tandbederf te voorkomen

Er zijn een aantal trucs die je kunt gebruiken waardoor tandbederf voorkomen wordt en je kind nog steeds af en toe van een snoepje kan genieten. Je kan bijvoorbeeld alleen snoepjes geven nadat er net gegeten is. Door een maaltijd te nuttigen zal er namelijk meer speeksel geproduceerd worden die het gebit beter beschermd tegen zuren. Bezoek ook regelmatig de tandarts kontich voor de controle op gaatjes etc. Zo houd u een vinger aan de pols.

Ook werkt zuivel beschermend tegen de zuren die snoepjes veroorzaken. Je kan je kind dus nadat deze net een snoepje heeft gegeten een glas melk geven of een stukje kaas om hun gebit te beschermen. Als laatste is het natuurlijk belangrijk om regelmatig gedurende de dag ( en helemaal na het snoepen) de tanden te poetsen.